top of page

Tænk ud af boksen, ræk ud & netværk!

Velkommen til den første blog hos Vin & Foredrag.

 

Der er god timing og dårlig timing og noget derimellem - men jeg fandt ud af at der også er virkelig dårlig timing, da jeg besluttede, at vi skulle aktivere min mands gamle selskab og begynde at være selvstændig igen. 

 

Fødslen af Vinsmagninger & Foredrag var virkelig dårlig timet, for mindre end en måned efter jeg havde det første lovende møde med en spændende samarbejdspartner blev Danmark ramt af Corona, karantæne og en ny hverdag.

 

For hvordan afholder man vinsmagninger, når man ikke må samles og efter kort tid blev alle cafeer og restauranter også lukket. 

 

Udfordringerne stod i kø! For jeg forbinder vin og vinoplevelser med god mad og hyggeligt i selskab med venner og familie. 

 

Vin er en sanselig og social oplevelse!

 

En tidligere kollega foreslog det kontroversielle, at jeg kunne tilbyde Online vinkurser. Først tænkte jeg at det ikke var muligt netop fordi man jo manglede det sanselige element - helt konkret vinen i glasset.  

Efter at være kommet mig over mig selv, min egen begrænsning og ikke mindst modstand - tog jeg den store Ja-hat på og tænkte, at der var alt at vinde og det eneste jeg kunne tabe var tid. Og tid er ikke en mangelvare i disse dage, måske mere arbejdsro i en familie som tæller 2 voksne og 7 børn (dog kun 3 hjemmeboende teenagere).

 

Vi var godt nok i en opstartsfase og der er meget omkring selv forretningen som skal laves men vi bliver også nødt til at udforske andre muligheder for omsætning.

Aftaler med forskellige foredragsholdere var godt igang, så tidspunktet for at begynde at producere online kurser lå der som en mulighed der bare skulle føres ud i livet.

 

Jeg har arbejdet med online jobdatabaser da internettet stadig var nyt og ubetrådt land i midt halvfemserne og studeret markedsføring. Alligevel skulle det vise sig at være noget ganske andet idag.

Det stod hurtig klart, at det første Online kursus skulle være et Quick Fix eller Crash Vin kursus henvendt til dem som resten af Danmark sad derhjemme i karantæne eller bare arbejdede hjemmefra, men vigtigst af alt skulle det være et kursus i øjenhøjde - et kursus for alle som ikke har nogen forudgående viden om vin, men som ønsker sig et hurtigt og generelt overblik.

 

Jeg begyndte at arbejde med ideen og talte med nogle af mine Sommelier veninder. Og da vidste jeg at jeg ville lave en række Online kurser om de forskellige vinregioner. For at kunne realisere dette projekt kunne jeg vælge at gøre det lidt efterhånden eller jeg kunne række ud til det store dygtige netværk af Sommeliers i Danmark. Og det var hvad jeg gjorde - jeg kontaktede nogle af de folk som jeg kendte og spurgte om de havde lyst til at være med til at skabe noget nyt i en ellers bekymrende tid med opsigelser og konkurser i restaurationsbranchen. 

Det at turde, at række ud - og bede om hjælp er noget vi tit taler om men sjældent formår at gøre. Jeg gjorde det efter mange overvejelser og responsen har været overvældende positiv! 

 

Så med en kreativ tilgang og mod til at kontakte netværket og bede om hjælp har trumfet den dårlige timing. For lige nu har vi mere tid end vi måske nogensinde får til at filme og skrive og tænke kreativt.

 

Så hvis du har noget du er ekspert i, har en passion eller en historie at fortælle er du meget velkommen til at skrive til mig - måske det er begyndelsen på et spændende samarbejde…

​

Aktiver din synssans, lugtesans & smagssans - Og ta’ det hele ind!

​

Det handler ikke om at stå med næsen i sky og få den rette rytme på din swirl i glasset til det næste Instagram billede. Det handler om, at du får mest muligt ud af den vin du enten har købt eller fået foræret. 

 

Det første du ser er flasken, her kan du finde informationen om producenten og området mv. På nogle flasker angiver de druen og lidt om producenten. Du kan altid se hvad den er produceret og hvor meget alkohol vinen holder. Det med alkoholen er mindre vigtigt ift. smagen, sålænge den er velintegreret i vinen - alkoholen giver vinen struktur, så man skal ikke være så bekymret for om procenten siger 13% eller 14%.

 

Skænk et lille smageglas - her kan du sagtens bruge et almindeligt vinglas -det behøver ikke være et specielt glas. Det vil måske være et kvart glas eller mindre. På den måde kan du nemlig slynge vinen rundt i glasset. Aromaerne frigives og stiger op af glasset og det er nemmere at få en fornemmelse af vinen. 

​

Sommelieren rører aldrig ved selve skålen af glasset, men med 2-3 fingre på stilken og lillefingeren fri så bliver det nemmere at slynge vinen rundt.

Inden du starter med at slynge vinen duft da først til vinen i glasset og slyng derefter vinen og duft til vinen igen. 

Du vil opdage, at der hvis ikke stor så i det mindste nogen forskel på de dufte du opsnapper.

Selve teknikken med at slynge vin rundt i glasset skal gentages nogle gange før end man behersker den- så ingen grund til at fortvilve. Du kan eventuelt starte med at lade glasset stå på bordet og øve dig i bevægelsen før du løfter glasset og slynger vinen i luften. Det er en lille bevægelse, som kommer fra håndleddet.

 

Du vil også opleve at der er en udfordring ift. hvilket vinglas du sidder med i hånden og hvor nemt eller udfordrende det er. Et Bourgogneglas er ideelt at øve sig med.

 

Sådan smager du på vinen

Start med at tage en lille mundfuld vin ind i munden og lad vinen fordele sig i munden- sug derefter lidt luft ind. Nogle kalder det at slubre vinen. Da luften du trækker ind får vinen i munden til at lave en slubrerende lyd. 

 

Hvis du har været til vinsmagning har du helt sikkert hørt forskellige udgaver af slubreriet. Det kræver lidt teknik og den tilpas mængde vin i munden - ikke for meget og ikke for lidt. Og undgå at få vinen i den gale hals - det er ikke en rar oplevelse.

Ved at trække luft frigives der flere aromaer og du rammer et center bagerst i halsen som giver besked til samme sted i hjernen, da du duftede til vinen. Dvs. at du smager faktisk med næsen. Når du har sunket vinen eller spyttet den ud (det gør de professionelle for ikke at blive påvirket af alkoholen) kan du mærke vinen i munden. Du kan fornemme hvor lang en eftersmag vinen har, fornemmelsen i tandkødet og måske kan du mærke alkoholen i halsen. Og alle indtrykkene er med til at give dig en holdning til vinen. Om vinen var inviterende, kompleks, let, læskende osv. Det vigtigste for en vin er, at den er balanceret og velsmagende.  Balancen mellem frugten, syren, alkoholen og evt. tanninerne er det som gør en vin drikkevenlig og forskellen på en god og dårlig vin.

 

Ønsker dig en god smagning!

 

Bonus info:

Til nogle vinsmagninger vil du møde Sommelier studerende og andre, herunder mig selv, der har en notesbog med for at skrive noter om vinen. Dels fordi det kan være svært at huske flere hundrede vine fra hinanden. Og dels fordi du på den måde kan opbygge dit eget smagekartotek, som du kan finde tilbage i på et senere tidspunkt eller når der kommer nye årgange, så har du noget at sammenligne med.

Smag på vinen som en Sommelier

bottom of page